Eko klub VrBa
 
 
Facebook Image
Banner
Twitter Image

plesimuzika.jpg
flajersajt.jpg
spust.png
plakat.jpg
ocistimosrbiju.jpg
nasa.jpg
spustise.jpg
logo-ekovrba.jpg
kingstown1.jpg
ernsthaeckel.jpg
2u9ub86.jpg
Akcije

Akcije eko kluba VrBa

Iako je eko klub VrBa osnovan u aprilu 2010. godine, u prvih par meseci članovi eko kluba VrBa su uspešno organizovali niz akcija u Vrnjačkoj Banji i okolini. Zahvaljujući prijateljima i donatorima eko kluba VrBa, sve naše akcije su uspešno organizovane i sprovedene u delo i moramo da naglasimo du su akcije eko kluba VrBa propraćene uz veliko interesovanje i pomoć građana i posetilaca Vrnjačke Banje.
Očigledno su građani Vrnjačke Banje i okoline prepoznali naš trud, dobru volju i nameru tako da nas je iz dana u dan sve više i više. Prilaze nam ljudi raznih profila i godina, što nam znatno olakšava planiranje i organizovanje nekih budućih akcija i projekata. I ovim putem vas pozivamo da nam se javite i prenesete nam vaše pohvale, kritike, ideje...
01.05.2011. - Edukacija mališana na KingsTown MusicFestival-u Članovi ekološkog klub VrBa su bili prisutni i na KingsTown MusicFestival-u koji se održavao prvog maja na Goču kod Kraljeva. Članovi ekološkog kluba VrBa su stupili u kontakt sa organizatorima KingsTown MusicFestival-a koji su naš predlog i akciju sa oduševljenjem prihvatili i omogućili našim edukatorima da na Goču, na Dobrim Vodama održe prezentaciju o zagađenju životne sredine posvećenu najmlađim posetiocima KingsTown MusicFestival-a kao i mališanima iz dečjeg odmarališta Dobre Vode. Prezentacija je interaktivna tako da je od 30 do 40 mališana, koliko ih je bilo prisutno, aktivno učestvovalo u prezentaciji i pokazalo zavidno znanje vezano za pojmove o životnoj sredini, zagađenju, otpadu, reciklaži... Posebno nam je drago što su pokazali i da su itekako svesni opasnosti koje donosi zagađenje prirode i životne sredine. Mališanima nije bilo teško da prate prezentaciju, za to su se pobrinuli naši mladi, lepi i prijatni edukatori (naši članovi i učenici Vrnjačke gimnazije): Anica Lazarević, Natalija Đukić i Kristina Jovičić.
20.03.2011. - Pešačenje Povodom svetskog dana šuma (21.03) i voda (22.03), u saradnji sa PSD (Planinarsko smučarsko društvo) Goč organizovano je pešačenje od izvora Slatina u Vrnjačkoj Banji do jezera Selište na Goču. Cilj je bio da se pošalje apel za očuvanje voda i šuma kako na Goču tako i u celoj Srbiji. Akciji se odazvalo između 40 i 60 aktera, kako članova eko kluba VrBa tako i članova PSD Goč, kao i prijatelji iz Planinarkog društva Ljukten iz Trstenika, Ekološkog kluba Željin iz Aleksandrovca, Ženskog centra Milica, Ribolovačko-sportskog društva Moravac iz Ruđinaca.

Nakon pešačenja, učesnici su organizovanim prevozom stigli do Eko kampa na obali Zapadne Morave, kod izletišta Kod Šarana, gde su uživali u ukusnom pšasulju koji je spremao tim Eko kluba VrBa na čelu sa Raškom Miodragovićem.
novembar - decembar 2010. - Edukacija "Voda, vazduh, zemlja" Učenici Gimnazije Vrnjačka Banja i naši članovi su edukovali učenike četvrtih razreda svih osnovnih škola na teritoriji opštine Vrnjačka Banja. Edukatori su napravili niz prezentacija i zajedno sa osnovcima razgovarali, pisali, crtali i pravili skulpture na temu zagadjenja i zaštite životne sredine. Zatim je, zbog količine pisanih i crtanih radova organizovan konkurs i najbolji radovi su nagradjeni. Nagrade su dodeljene na novogodišnjem vašaru (decembar 2010.).

Za pisane radove knjige su dobili:
III mesto - Miloš Cvetković O.Š. "Popinski borci" Vrnjačka banja
II mesto - Bojana Petričković O.Š. "Branko Radičević" Vraneši
I mesto - Maja Marković O.Š. "Popinski borci" Vrnjačka Banja.

Za crtane radove knjige su dobili:
III mesto - Barbara Jerinić O.Š. "Branko Radičević" Podunavci
II mesto - Ksenija Miljković O.Š. "Popinski borci" Vrnjačka banja
I mesto - Veljko Živanović O.Š. "Branko Radičević" Podunavci.

Grupne nagrade dobili su:
III mesto - IV razred O.Š. "Branko Radičević" Vraneši (školski englesko-srpski rečnik)
III mesto - IV/2 razred O.Š. "Bane Milenković" Novo selo (školski englesko-srpski rečnik)
II mesto - IV razred O.Š. "Branko Radičević" Srednji Gračac (lopta za odbojku)
I mesto - IV/1 razred O.Š. "Bane Milenković" Novo selo (školski globus).
10.10.2010. - "Čišćenje izletišta Kod Šarana u Vrnjcima" Organizovali smo sa našim članovima čišćenje dela priobalja Zapadne Morave, tačnije popularno izletište Kod Šarana na obali Zapadne Morave u Vrnjcima kod Vrnjačke Banje. Akciji su se odazvali kako naši članovi tako i lokalni meštani. Bilo je između 30 i 50 aktera koje je nakon akcije čišćenja čekao kupus u zemljanom loncu i paprikaš, tako da je druženje potrajalo i do kasnih večernjih sati.
16-17.07.2010. - "Reciklaža nije blamaža" Nastavak naše akcije - Reciklaža nije blamaža i na događaju koji okuplja ljubitelje elektronske muzike. U sklopu Vrnjačkog karnevala organizovana je žurka Forest Vibe Sensation na proplancima planine Goč. U tom prirodnom ambijentu smo želeli da skrenemo pažnju ljudima da i posle tog događaja treba da nam ostane lep i čist Goč. Reciklaža nije blamaža već da je to stvar osnovne kulture.
13.07.2010. - Dečije ekološke zapovesti Za vreme Vrnjačkog karnevala, u dečijoj povorci je bila i grupa mališana iz eko kluba VrBa. Najmlađi naši članovi su ponosno prošetali Vrnjačkom promenadom i posetiocima pokazali da i najmlađi stanovnici Vrnjačke Banje vode računa o životnoj sredini. Podsetili su nas starije posetioce da je na nama velika odgovornost prema životnoj okolini, da deci obezbedimo da se igraju u sređenom i čistom parku.
02-04.07.2010. - Reciklaža nije blamaža Beer fest u Vrnjačkoj Banji je bila odlična prilika da posetiocima pivskog festivala skrenemo pažnju na recikliranje plastičnih čaša i pivskih limenki. Eko klub VrBa je imao svoj skromni štand na samom festivalu, isto tako uspeli smo da postavimo i par kontejnera za plastiku, papir i metal, delili smo flajere i upućivali ljude da praznu ambalažu bacaju u za to predviđene kontejnere. Moramo da pohvalimo posetioce festivala da su sa istom pažnjom odlagali praznu ambalažu kao i za ispijanje iste.
05.06.2010. - Očistimo Srbiju U sklopu akcije Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja - Očistimo Srbiju, članovi eko kluba VrBa su se ponovo okupili i organizovali čišćenje Vrnjačke reke. Počevši od hotela Srbija pa sve do kafe-kluba Bela Lađa uklonjeno je više kesa sa smećem iz Vrnjačke reke i njenog korita.
31.05.2010. - Međunarodni sajam ekologije u Nišu Dok je jedna grupa eko kluba VrBa delila flajere na promenadi Vrnjačke Banje povodom Svetskog dana bez duvankog dima, druga ekipa je posetila Međunarodni sajam ekologije u Nišu. Uz saradnju sa ekološkim klubom iz Niša (dozvolili su nam da postavimo naš pult na njihovom štandu, i jedno veliko hvala za njih) uspešno su prezentovali ideje i planove eko kluba VrBa.
31.05.2010. - Svetski dan bez duvanskog dima Organozovano je deljenje flajera na ulicama Vrnjačke Banje. Želeli smo da skrenemo pažnju građana i posetilaca Vrnjačke Banje na štetnost cigareta, kao i na štetnost duvanskog dima na nepušače.
01.05.2010. - Smeće u vreće Članovi eko kluba VrBa su na prvomajskom uranku izašli na planinu Goč, iznad Vrnjačke Banje i izletnicima delili kese za smeće kako bi nam Goč ostao čist i sređen posle omiljenog nam praznika.
 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Copyright © 2010-2018 Eko Klub VrBa. Sva prava zadržana.